Leijalautailun mansikkapaikat Suomessa

Leijalautailun harrastajien ei tarvitse matkustaa Rion rannoille, sillä todella hyviä mahdollisuuksia leijalautailuun löytyy myös koto-Suomesta. Mahdollisuudet leijailuun löytyvät sekä aloittajille että lajiin perehtyneille. Eteläinen Suomi tarjoaa Hangon lähistöllä sijaitsevat Tulliniemen, Vedagrundetin ja Silversandin rannat. Leijalautailuun sanotaan parhaat mahdollisuudet olevan Tulliniemen ja Vedagrundetin rannat. Juuri lainelautailijat ovat havainneet Tulliniemen aaltopaikat.

Otollisimmat tuulen suunnat tulevat idästä – kaakosta – eteläkaakosta. Itätuulien kanssa on tosin hyvä huolehtia, tuulen suunnan olevan enemmän kuin 90 astetta. Tulliniemi on loistopaikka kokeneen leijalautailijan spoteille. Silversand sopii parhaiten lounais- ja pohjoisen välisillä tuulilla hyvin aloittelijoille. Sieltä löytyy aalloilta suojaisa lahti sekä reilusti kahluusyvyisiä alueita. Pohjoinen Suomi tarjoaa hyvät olosuhteet leijalautailuun Oulun Nallikarissa ja Kalajoen hiekkasärkillä. Molemmissa paikoissa on hyvät länsi- ja pohjoistuulet sekä reilusti kahluupaikkoja. Sokerina pohjalla on Yyterin rannat, jotka tunnetaan hienosta hiekasta, hyvistä tuulista ja väljyydestä. Sinne mahtuu leijailemaan, sillä rantaviiva kattaa viisi kilometriä!

Ei ainoastaan kesälaji

Yyteriä sanotaan yhdeksi Euroopan parhaaksi rannaksi, jolla on kunnon perinteet. Leijalautailun aloittelijoiden kannattaa keskittää harrastus kesäaikaan, vaikka kokenut harrastaja voi harrastaa lajia myös syksyllä, jolloin Itämeren voimakkaat puhurit nostavat maininkeja tuntuvasti. Syksyllä merivesi ei ole vielä jäistä ja päivänvaloakin on riittävästi. Myrskyllä ratsastajia saattaa syksyllä olla hiukan hyisessä vedessä jopa parisenkymmentä. Syksyisen Itämeren aallot ovat haastavia ja äärimmäisen arvaamattomia. Kylmä vesi takaa myös toisenlaiset haasteet.